Followers

Tuesday, December 29, 2009

Baksis





Baksis atau sekarang dikenali sebagai Program Perdana Pembangunan Lestari: Siswa/i USM bersama masyarakat (mak oi pnjg gler nme program ni tp ak gne baksis je la) telah dianjurkan oleh USM dengan kerjasama kerajaan Pahang yang mana lokasi untuk siswa/i berkhidmat kali ni adalah sekitar Pahang. Pada 3-6/12 kami, student USM telah berkampung di kampus induk untuk menghadiri kursus persediaan sebelum masuk kampung. Tahun ni baksis disertai oleh hampir 400 siswa/i dari 12 desasiswa di kampus2 USM.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

yang awal2 td adalah pengenalan mengenai baksis..aku xkuasa nak cerita panjang2..malas nk menaip wei..ok, untuk desasiswa nurani, kitorg kena g kampung BELETIK kat daerah kuala lipis..kg ni agak pedalaman gak la tp bkn kg org asli..bg yg gne maxis mmg malang nasib dorang sebab kat sne hanya ada line celcom..2pn korg kena cari gak line nye..bkn sentiasa ada..aku cite berdasarkan gambar je la..baru tersusun sket ye


kami bertolak ke kampung beletik pada 7/12..sampai je di simpang jalan ke beletik,kami diarak oleh mat&minah rempit hingga ke dewan..drpd gambar ni korang bleh taw ramai gak org kg yg join perarakan ni..kitorg pn xsgka kedatangan kami disambut sebegini rupa..terharu wei


sampai je kat dewan,ada plak budak2 yg bawa bunga manggar sedang menunggu kami..


  ada geng kompang..makin terharu rasanya bile sambutan yang hangat diberikan..


pertunjukan silat dari penduduk kampung..terpegun jap tgk dorang bersilat


lepas tgk silat kami terus masuk dewan untuk majlis penyerahan anak angkat..majlis ni diuruskan oleh pihak kampung..



haa..lihat siapa itu..itu adalah aku dan mak angkat ku..nma mak angkat aku mahani dan ayah plak namanye mohd zakir..mak angkat aku masih muda lg..umurnya 32 thn,beza 10 thn je..tp aku pggl dia mak je..nk pggl akak tkt nmpk pelik lak..abes majlis penyerahan anak angkat kitorg terus menuju ke rumah family angkat..malam ni ada majlis perasmian plak..kitorg kena prepare untuk malam ni

p/s: aku wat part by part je la..untuk aktiviti lain aku cite kat entri lain..byk aktvt kami kat sne..

3 comments:

cj'alhafiz said...

fuyoo...mak angkat bukan main lg vough..haha! muda lagi...sebaya ngan kakak aku tuh... panggil ja kak angkat. haha! jgn terangkat ngan suami dia dah...woops!!!

Miss Q said...

haha..aku xkn terangkat ngan suaminya..ayah angkat ak dh tua r..42 umonye..

lea said...

sebaya ngan ibu aku jugak
32 tahun...
nak panggil akak x sampai ati..
ada org tue pelik bile aku panggil die ibu..
xcaya die ibu aku..
tp last2 aku ckp..mak angkat aku..
baru lah die faham