Followers

Tuesday, December 29, 2009

Baksis





Baksis atau sekarang dikenali sebagai Program Perdana Pembangunan Lestari: Siswa/i USM bersama masyarakat (mak oi pnjg gler nme program ni tp ak gne baksis je la) telah dianjurkan oleh USM dengan kerjasama kerajaan Pahang yang mana lokasi untuk siswa/i berkhidmat kali ni adalah sekitar Pahang. Pada 3-6/12 kami, student USM telah berkampung di kampus induk untuk menghadiri kursus persediaan sebelum masuk kampung. Tahun ni baksis disertai oleh hampir 400 siswa/i dari 12 desasiswa di kampus2 USM.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

yang awal2 td adalah pengenalan mengenai baksis..aku xkuasa nak cerita panjang2..malas nk menaip wei..ok, untuk desasiswa nurani, kitorg kena g kampung BELETIK kat daerah kuala lipis..kg ni agak pedalaman gak la tp bkn kg org asli..bg yg gne maxis mmg malang nasib dorang sebab kat sne hanya ada line celcom..2pn korg kena cari gak line nye..bkn sentiasa ada..aku cite berdasarkan gambar je la..baru tersusun sket ye


kami bertolak ke kampung beletik pada 7/12..sampai je di simpang jalan ke beletik,kami diarak oleh mat&minah rempit hingga ke dewan..drpd gambar ni korang bleh taw ramai gak org kg yg join perarakan ni..kitorg pn xsgka kedatangan kami disambut sebegini rupa..terharu wei


sampai je kat dewan,ada plak budak2 yg bawa bunga manggar sedang menunggu kami..


  ada geng kompang..makin terharu rasanya bile sambutan yang hangat diberikan..


pertunjukan silat dari penduduk kampung..terpegun jap tgk dorang bersilat


lepas tgk silat kami terus masuk dewan untuk majlis penyerahan anak angkat..majlis ni diuruskan oleh pihak kampung..



haa..lihat siapa itu..itu adalah aku dan mak angkat ku..nma mak angkat aku mahani dan ayah plak namanye mohd zakir..mak angkat aku masih muda lg..umurnya 32 thn,beza 10 thn je..tp aku pggl dia mak je..nk pggl akak tkt nmpk pelik lak..abes majlis penyerahan anak angkat kitorg terus menuju ke rumah family angkat..malam ni ada majlis perasmian plak..kitorg kena prepare untuk malam ni

p/s: aku wat part by part je la..untuk aktiviti lain aku cite kat entri lain..byk aktvt kami kat sne..

Sunday, December 27, 2009

aku nak update

baca aje tajuk itu korang pasti paham..
aku nak update pasal baktisiswa tapi tahap kemalasan aku adalah teramat tinggi..
don worry..
aku try untuk update ASAp..
lagi pun banyak perkara yang best2 berlaku sewaktu berlangsungnya baktisiwa..
gambar pun banyak..
ada dalam 600 keping..
huh..cuba korang bayangkan..
banyak giler kan..
tp bukan semua gambar 2 ada aku..
aku tidak ler giler sangat bergambar..
gambar 2 pn tak upload lagi kat mukabuku..
nanti bila kerajinan aku datang aku upload la..
so,pada teman2 baktisiswaku..
korang sabar la yer..
insyaallah aku akan upload jugak..

sem baru udah mula

1st day untuk sem 2 ni agak mencabar..
cehhh..bajet je mencabar..
act xde la mencabar pun..
biasa je..
alhamdullilah..
aku dah setlekan pendaftaran kursus..
tadi (3pm) aku g PA jumpa kak ju..
nak tanya pasal GEG 309-->pergigian forensik
sebab aku xboleh daftar..
dah cukup orang..
maxima nye 30 je..Align Center
2 la,sape suruh aku daftar lambat..
kan dah kena..
tapi xpe..
masalah 2 dah beres..
lepas bincang ngan kak ju..
minta tolong kak ju tanya kan kat coordinator kursus 2..
akhirnya berjaya jugak daftar..
dia tambah lagi 10 org..
so total yg amek kursus 2 adalah 40 org..
nasib baik la ada kak ju yang sanggup tolong..
bila dah hantar borang daftar, baru la lega rasanya..
alhamdullilah=)

Wednesday, December 2, 2009

zaman sekolah

5 Firus / 5 Science..ni gambar lepas abes paper last SPM..tapi ada yang tak termasuk
dalam gambar ni..maybe dorang dah balik

salam..

Korang mesti ingat lagi kan kisah tika masih berada di sekolah..tak kira la sekolah rendah atau menengah..bermacam macam kisah..ada suka dan duka..tapi semua yang berlaku akan sentiasa terpahat dan menjadi kenangan terindah..
Kenapa pulak aku tetiba bercakap pasal kisah zaman sekolah ni??Sebenarnya, kawan aku baru tag aku kat mukabuku..dia baru je upload gambar kami kat sekolah dulu..gambar tak banyak pun..dalam 4 keping je..bila tengok gambar2 tu,nak tergelak pun ada..ye la kan, siapa tak tergelak bila tengok diri sendiri yang skema nak mampos (kitorang punyer group pn namanya Geng Murai Skempus..Skempus 2 singkatan untuk skema nak mampos..hehe)..memang tersengih sorang2 bila tengok gambar tu..nasib baik aku sorang je dalam bilik ni..kalau romate aku ada,ntah apa la yang dia cakap..huhu
Gambar2 tu mengingatkan aku pada kenangan kenangan yang kitorg cipta di zaman persekolahan dulu..memang banyak aktiviti yang ktorang buat..pergi berkelah,merempit,lepak kedai mee sup,tawaf 1 kampung dan banyak lagi la..lagipun dulu kitorg memang rapat..1 kampung kenal kitorang..bukan sebab kitorang budak jahat ye tapi sebab kitorang ni budak baik yang menjaga keamanan kampung..haha..paham2 sendiri la ye..korang layan la gambar2 kitorang zaman sekolah tapi gambar adalah tidak banyak..ada rezeki nanti aku scan & upload gambar zaman sekolah aku..

ni kat depan sekolah..pintu pagar masuk..rasanya masa ni kitorang nak pergi merempit tapi tak pasti mana lokasi merempit tu..huhu..aku memang rapat ngan dorang..sampai sekarang..semua masih lagi belajar di IPT..tiap kali cuti kitorang akan wat reunion kecil-kecilan..lihat la aku yang skema itu..
masa ni pulak aku tak bersama dorang..kalau tak salah lokasinya adalah di Sg Mesek kat kampung aku jugak..tak jauh dari sekolah..yang pergi nye hanya lah lelaki sahaja..yang pompuan tak diajak bersama..tak taw la kenapa kami yang pompuan tak diajak..sampai hati dorang..huh..
perasan tak aku bulatkan gambar mamat pakai baju biru kat tepi sebelah kiri??hehe..ada kisah disebaliknya..biarkan rahsia aje..huhu

haa..kat sebelah aku 2 antara bestpren aku kat sekolah dulu..dia jugak la yang selalu berkepit dengan aku..yang duduk sebelah aku dalam kelas..yang selalu kemana-mana dengan aku..yang selalu bagi aku bonceng motor dia ke sekolah..yang selalu macam-macam la..banyak kisah kami bersama..masih lagi berhubung tapi dah tak rapat macam dulu..aku kat sekolah dulu adalah pengawas w/pn perangai tak ada la sebaik pengawas yang lain..

p/s: sila klik gambar untuk tumbesaran*-*

kembali ke USM

cuti belum habis
kalo bukan sebab aku gedik bagi nama nak ikut baksis
kompem aku kat rumah skang ni
bersama keluarga
menonton TV
dan
masih utuh dengan misi menambah berat badan
huhu
esok sudah mau berangkat ke penang
bagi yang masih bercuti
selamat menghabiskan sisa cuti anda
*-*

hari raya tapi aku tak beraya

salam..

Hari raya haji@korban@aidiladha dah berlalu..seperti yang korang sedia maklum dan bagi yang belum dimaklumkan, hari raya aidiladha sememangnya paling meriah di kelantan berbanding dengan hari raya aidilfitri..kemeriahan itu dapat dirasakan bila anda turun berganding bahu bersama-sama sanak saudara, jiran tetangga mengerjakan lembu..bukan mendera tapi sama2 menyiang dan melapah lembu..tapi selama aku hidup ni aku belum pernah lagi pergi ke tempat penyembelihan lembu korban..almaklum la kan, anak dara..tugas aku hanya lah bersiap sedia di rumah menyambut tetamu dan sediakan apa yang patut untuk menjamu tetamu..tapi yang masak memasak itu adalah mak aku..so, aku hanyalah menghidangkan makanan..huhu..

Tapi raya tahun ni tak semeriah mana bagi aku..tak seperti tahun2 lalu..seperti yang sudah tertera di tajuk entri aku ni..aku memang tak beraya tahun ni..baju raya pun aku tak pakai..pakaian aku di pagi raya hanyalah tshirt dan kain aje..tak taw la kenapa tahun ni aku jadi malas nak bergaya di pagi raya..tak ada mood la..baju,tudung semua dah siap b'iron tapi aku malas nak pakai..lagipun tahun ni tak ramai sanak saudara aku yang balik kampung..so, tak ramai la orang kat rumah aku..kalau tahun2 lepas rumah aku memang riuh rendah sebab ramai yang balik..tahun ni semua ada kerja so tak boleh balik kampung..

Yang paling tak best nye, hormon kemarahan aku memang tinggi di pagi raya 2..bukan pagi je..sampai hari raya kedua..almaklum la kan, pompuan ni ada pasang surut nye..bila bendera merah muncul,huh habis la..hormon tak stabil..semua orang jadi mangsa kemarahan aku..yang peliknya, sensitif betul aku pagi raya 2..bila adik2 aku bising sikit je aku terus marah2..kesian gak kat dorang..memang teruk dorang kena hari itu..aku marah memanjang je..hari 2 dorang asyik kena tengking dengan aku je..agak nya la, kalo dikira lebih 2o kali aku tengking dan marah dorang..memang kesian kat dorang..tapi hari lain aku ok je dengan dorang..hari 2 je mood tak menentu..sory ye adik2ku cayang*-*

Wednesday, November 18, 2009

tolong tinggalkan jejak anda

iye..
seyes ni..(dgn muka b'kerutnye ak menaip..)
tlg la tgglkn jejak pd sesape yg b'tandang kat blog ak ni..
wpn korg x hingin nk jd follower ak..(nyesal taw xjd follower ak..huhu..ttbe..bkn nye ko dpt emas segantang kalo jd follower ak..tp at least bleh la meramaikan jemaah blog ak ni..hehe)
ak taw ada teman2 sekos ak or mybe seU or sematrik mungkin gak seseKolah yg xmalu utk mengUsha blog ak..
ak taw blog ak ni ntah pape je..
dh la penulisan nye xbest..
tuan empunye blog pn bknnye cantik sgt.. (ehem..jgn kutuk lebih2 lak..trajang kn..)
-->>tetibe ak t'dgr bunyi lembu..pelik..dh usha2..haha..igtkn ada lembu t'lepas msk bilik..upenye..ak ngah bkk farmVille kat facebook..kat kebun ak 2 ada lembu ler..haha<<--
tp ak taw..
kekadang kalo korg bosan korg mst gak usha blog ak kn..
mst nk taw p'kembangan (bukan ak yg kembang ye) yg b'laku dlm idup ak..
mana la taw..
kalo ak nk tunang ke, kawin ke..(apsal ak asek pk psl kawin..ad org nk msk meminang kot..haha..ttbe..)
mst la ak hebohkn kat blog kn..
huhu..
so, pd sesape yg b'tandang kat blog ni tgglkn jejak ye..
kalo korg ada blog nnt boleh la ak g usha blog korg gak..
kalo xde pn xpe..
at least ak taw korg pnh singgah kat blog ak..
skang ni blog ni xde chat box lg..
blom dmskkn..
jdnye,korg tggl jejak korg dgn komen kat mane2 entri ak..
xkesah la nk komen ape..
yg pntg..
no carut-marut ye..
blog ni suci murni..
sbrg carut-marut x dbenarkan.. (kutuk mengutuk ok lg la..)
harap maklum..
ok la..
ak nk g berkebun kat FB lak..
tata..
=)

pengumuman..

bahawasanya..
dimaklum kn pada hari ini 18/11/2009..
tepat jam 12pm..
saya telah b'gelar tunang org..
oooppppssss...
silap2..
haha..
salah taip la..
yang benarnya...
saya telah abes exam...
huuuuuu...
sangat la hepinye..
wpn paper last ni ntah pape..
mmg xkonfident jawab td..
men hentam kromo je..
ntah cmne la resultnya nnt...
redha je..
yg penting..
ak dh bleh enjoy skang ni..
huahua..
mcm2 bnda yg nk dbuat cuti ni..
hurmmmm...
makin byk yg muncul diminda..
antaranye....
nak g cari suami.. (wah..gedik yg t'amat..huhu..idoknye ak gatal nk b'laki..gurau aje)
lagi...
xyah gtaw la..
mls ak nk menaip pnjg..
k la..
selamat bercuti semua!!!
^-^

Tuesday, November 17, 2009

--<>--

Aku berlari..
Mencuba untuk mencapai
pintu hatimu..
Mencuba untuk mencuri
Hatimu yang ku damba..

Namun apakan daya..
Semangat wanitaku..
Tidak sekuat..
Aliran peluh jantan
yang biasa menggoncang jiwa..

Aku sedar siapa diriku..
Yang mungkin tak pernak kau kenali..
Yang mungkin tak ingin kau kenali..
Dari jauh hanya bayangmu yang mampu ku gapai..

Tidak perlu aku berangan
akan sesuatu yang tak mungkin
berlaku di alam realiti..
Aku redha dengan semuanya..
Biar dari jauh aku memandang..
Asalkan kau sentiasa di mata..


Nukilan:
Miss Q
16/11/09
10.13pm
Meja study blok B021=)

Monday, November 16, 2009

notitle 1

enrti ni b'tarikh 14/11/09-->>disebabkn ada prob nk post entri ni, so lmbt la cket ia dipost tp dh beberapa ari t'perap<<---

Semalam mir datang kat blk akbukan tuk lepak2 tp utk siapkn keje..keje apa 2 biar la rahsia..huhu..sem depan korang akan taw gak..hehe..sedang asek dok siapkan keje,tetibe..t'dengar suara..
(maaf,ni bkn cite antu ye)

Q: Rasa cam nk makan KFC..
M: Jom la..ak bawak keta..(time ni jam dh menunjukkan kul 11pm lbh)
Q: Betol??Kalo cm2 ak ajak yg len skali..(nset ku dicapai dan ak mula menaip meseg@SMS)

Korang, nak makan KFC x??ada keta ni..kalo nk ak g amek kul 12.15..huhu
(bajet ak yg drive keta nnt..ak msh trauma dgn kes ari2..oppss..korg mst xtaw kes apa ek..bukan langgar lari taw..nnt ak cite)

Meseg ni dihantar kepada ladiesku..Fadh, Fatin,Dil n Ieda ^-^

Selang beberapa saat kemudian..

Dil: Ala..baru je lps mkn yang tau fu..kalo x kte smpn ruang sket td..hehe..(dil ni mcm xbese mkn byk je..uhu)

Fatin: X kot..ak tgh pening2 ni (mgkn fatin pening sbb byk sgt study fire)..huhu..sory ea..

Fadh: Haha..sape ag g??kalo korg g join je..hehe..keta sape ko rembat quzi??(apekah motip fadh taip haha kat depan 2??kompius2..myb hepi nk g mkn kfc kot..hikhik)

Ieda: Thanx but no..baru je pg smlm.. (sbnrnya time ni dh tukar plan..xjd g kfc..ak gedik nk g McD..tp xgtaw la dorg plan dh tukar..huhu)


Hurm..so, nmpk gayanya ak, mir nga fadh je la yg g..

Tgh2 b'siap 2...

Q: Mir, apa kata ko ajk Thien skali..
M: Boleh gak..(lgpn time ni si mir ni mmg dok enak b'SMS ngan thien..huhu..skandal2)

Seketika kemudian..

M: Thien kata ok je..
Q: Bagus la..(thien kalo bab makan mmg ok je..oppss..bukan kutuk ye)

So, bersiap la kitorg..
mula2 p amek thien kat Nurani Putra..pas2 p amek Fadh lak kat Murni..

OTW 2 thien tnya nk lepak smpai kul bape???ak ngan pantasnye menjawab..sampai kul 3..hehe..lama seyh nk lepak..nsb bek dorg ok je..bagus2..ni la kawan (baru nk ngaku kwn ke..cis..)mujur la dorg ikut je apa yg ak nak tme 2..suke2..(sbnrnya ak gedik nk g lepak pepagi cmni ada sbbnya..ak bkn ske wat keje giler lepak pepagi musim exam ni..ak sedih wei...rsa agk down tme 2..tp ak maintain cun n ceria je dpn dorg..tp xda sape2 taw prasaan ak tme 2..lgpn ak mmg ske pndam sorg2 kn..huhu)

Dlm kul 12.45am sampai la ktorg kat McD Kb..xde la ramai mana pn org kat c2..iye la kan..pepagi cmni..org tido bkn dok melepak menghabiskn masa..huhu..tp nmpk gak la sekerat dua tgh b'borak kosong smbil menjamu McD..ada gak psgn kapel sdg tekun menelaah..xpast apa yg ditelaah 2..tp psgn ni plik la..apa yg pliknye???haha..hanya ktorg je yg taw..rahsia..hikhik

Kat bawah ni gmbar yg sempat disnap kat McD..sila usha muka kami yg xseberapo ni..hehe


:
:
:
:
:
:
:
eh..xjd nk upload gambar..
lmbt la wei..
lgpn ak tgh mls nk lama2 dpn laptop ni..
nnt xjd ak nk study fire..
nnt2 la ak upload..
xpn korg g usha kat facebook ak..
ak dh upload kat c2..
:
:
:
:
:

kami lepak kat McD smpai kul 2 lebih gi2..pas2 kami g lepak tmpat len plak..kat mana??hehe..D'klasik..lepak c2 smpai kul 5 lebih..air ngan makanan kat c2 mhl giler weh tp tenet dia syok..laju beb..kitorg dok c2 bkn wat ape pn..dok layan cite antu mati suri..tgk kat youtube..dh tenet laju..cpt je la download nye..hihi
of course..kat c2 pn ktorg syok b'gmbr..haha..dgn muka ntah papenye..dh la D'klasik 2 riuh ngan suara ak n fadh dok m'jerit tiap kali antu kuar..hahaha..kecoh2..gmbr 2 pn korg usha kat facebook ak je..ada aksi ak nga fadh time tgk cite antu..segala benda guna utk tutup muka bukan mata ye..asal dpt tgk sipi2 pn ok la..hehe..ni la gayanye kalo penakut tengok citer antu..huahuahua..

Tuesday, November 10, 2009

bila kawan ku dilamar..

wah..gempaq giler tajuk entri..huhu..bila kawanku dilamar..sape yg dilamar 2 biar la rahsia..nnt tmbul skandal lak..tp yg xtahan 2 ble yg melamar 2 suami orang..sblm ni 2 kali dah cerai..dahsyat giler laki ni..dah ada bini pn still nak g cari pmpuan lain..xjujur dlm perkahwinan!!!cian kat bini dia..taw la dia 2 byk duet..gaji besar..tp at least pikir la psl ati dan prasaan bini dia..ni x..sesuke ati dia je nk cari bini lain..dah 2 nk cari anak dara lak..eeeee...xsedar diri tol laki ni..
ish..apsal ak nk gerammmm lak???..iye la..pmpuan mana yg xgeram, xsakit ati bila taw laki ni buat cam2 kat bini dia..xpk langsung pengorbanan isteri dia slama ni..uhhh..mtk2 la ak xjmpa lg laki cam ni dlm idup ak..

Sunday, November 8, 2009

kenapa tetiba jd mcm ni??

balik dr kafe td..terus laju2 ak bke (on) laptop sbb nk update blog..punye la semgt ak..igt nk post music video nga lirik lagu taking back my love yg si enrigue nyanyi 2..seyes wei..lagu 2 best..ak mmg suke..music video dia pn ok gak..nice..tp pnye la byk kali gak ak try wat tp xdpt2 gak nk upload..so, ak fedup..trus kansel nk upload..tp ak still xleh nk post lirik lagu 2..ntah ape mslhnya pn ak xtaw..yg ak dok nulis bnda ni pn blom tntu dpt post..harap2 dpt la ek..

ok..jz nk b'cerita psl arini..(walaupn siang msh pnjg,mlm blm m'jelma)..seperti yg t'maktub dlm jadual exam..ak ada exam BIOLOGI EVIDENCE (ape kes tulis besar2??)..exam b'jln spt biasa wpn klate cuti..ak pn xphm apsl la ttbe klate nk bg cuti peristiwa arini..mayb nk raikn kejayaan team bola klate dpt g final Piala Malaysia wpn kalah ngan N9..tp syabas tuk team klate..korg dh cuba sedaya upaya..kalah menang adat b'tanding..hihi..smpt la belek paper td (on9 je), mmg ramai penyokong klate kat stadium bukit jalil..3/4 weh..mmg ramai..stadium 2 pnuh ngan warna merah..(merah ialah warna rasmi tuk team bola sepak klate...RED WARRIOR..ntah btol ke tak ejaan ni)..tp nsb lebih m'nyebelahi N9..taniah tuk dorang..ish..pesal ttbe ak b'cerita pasal bola plak ni..ish tak tetap pndirian tol=p(nnt nk update psl apa yg b'laku ari sb2 ari2..gara2 bola sume kedai make tutup..merana diriku)

ok..b'balik pada cite asal..(ak cite psl ape ek td..scroll blk keatas..baca apa yg ak tulis)..urmm..psl exam arini kot..yela kot..kalo salah pn xkesah..xpotong markah pn..hehe..exam bio evi (singkatan yg ak guna utk biologi evidence) mmg agak susah tp ak still bleh jawab..wpn (ntah bape kali dh ak gna p'kataan ni) ada 1 soklan 5 markah ak xsmpt wat..yg len pn blom tntu btol apa yg ak karutkn tu..huhu..tp soklan MCQ agak r..mmg agak susah..dh la ak skip note psl species..byk gak soklan kuar dr note ni..(ttibe perasaan nyesal datang)..kalo la ak baca..mgkn ak b'peluang nk jawab dgn sukses..mungkin...

ok la..ak perlu b'ansur dahulu..mahu siapkn diri utk toxico plak..selasa ni ada exam toxicology..harap2 sempat utk abeskn notes yg b'lambak 2..wish me a luck=)

p/s:tajuk 4 dh lepas tak digunakan sbb ak dh boring ngan tajuk2 cm2..hikhik

Tuesday, November 3, 2009

3 dah lepas..

ish..apa pnye tajuk la entri2 aku ni..
1 dah lepas..
2 dah lepas..(yg ni xsempat nk update sbb tgk fokus pd 3rd paper)
3 dah lepas..
dan korg akn jmpa tajuk ni kat entri2 ak smpai la..
8 dah lepas..
eh..x..smpai 7 dh lepas je..
berangan la plak amek 8 paper..
hehe..
2pn kalo ak rajin nk mengupdate blog ni..
yela..
paper2 lps ni mmg masyok sume..
killer paper weh..
tp paper2 yg dh lps pn killer gak..hihi
semalam BI..
tp BI 2 xda benda nye nk stdy..
bukannya kena hafal menghafal..
ko jz msk dewan ngan semangat jitu..
dan pastikan otak ko b'fungsi..
tmbh lg dgn sedikit pngetahuan ttg apa itu bahasa inggeris..
hikhik..tpu je..
ko kna pastikn la ko 2 pndai nk karang esei BI..
kalo x,xda maknanya ko amek BI..
tp mestilah dh pndai Bi kn ..
kata student APEX..
dh la blaja sume dlm Bi..
of cos la ko 2 phm Bi..
tp seyes r..
esei ak 2 ntah pape je..
nga kompius betol ke tak isi yg ak bg 2..
tp biar la..
yg pntg ak dh wat esei 322 words..
huhu..
lebih 300..
mntk2 xkna potong markah..
dan tadi..
paper yg ak takot gak r..
RM..(bukan ringgit malaysia ye)
Research Method..
mmg btol ak tkut ngan paper ni walaupn 2 jam je..
sbbnya..
time CA ari2 result ak thp mangkuk tol..
mmg rendah r markah ak tuk ca..
2 sbb tuk final ni ak study tahap gaban tuk paper ni..
dan hasilnya..alhamdulillah..
ak berjaya menjadi penternak perkataan yg gemilang..huhu
paham x mksdnya??
kompem x..
kiranya ak b'jaya jawab ngan baik la..
xda tggl2 soklan..
cukup2 empat soklan ak jawab..
sampai naik lenguh tangan ak dok mengarang..
yela..
kata penternak perkataan yg gemilang kn..
hehe..
pape pn stakat ni ak puas hati dgn paper2 yg dh lepas..
mudah2an result nnt pn memuaskn ati ak..
amin..
skang ni kna stdy kaw2 nye..
ada 4 paper lg..
2 paper tu 4 kredit hour taw..
mmg kna stdy giler2..
tp mlm ni rasanye ak nk bg otak ak rest dlu..
esok pagi baru kite start study..
bleh x??
ok je kn..
ak taw member2 ak pn mst ada yg tgh layan muvee skang ni..
hikhik..
k la..
ak pn ad keje ni..
nk p terjah blog org lain..
dan jugak nk g melayan facebook..
=)
chow dlu..
semoga kita sume terus sukses dlm menghadapi final ni..
salam

Sunday, November 1, 2009

1 dah lepas..

wah..
rajin plak ak nk m'update blog time exam ni..
huhu..
bkn apa ye..
alang2 ak dh online ni apa salahnya ak update blog kn=p
1 paper dh lepas..
td paper physicochemical evidence..
2 jam je..
ada 10 MCQ n 7MEQ..
meq 2 jawap 5 soklan je..
xpyh ko rajin sgt nk jwb sume..
lgpn bknnya ada msa tuk jawap sume 7 soklan..
ak yg m'jawab 5 soklan pn dah haru..
xsempat wei nk mengarang byk2..
soklan last pn ak karang 10 mnt b4 masa abes..
giler laju ak pecut time mengarang 2..
xtaw la dr bleh baca x tulisan ak..
dh la tulisan ak 2 xda la secantik tulisan korg..(jgn nk perasan lebih lak)
tp harapkn dr 2 leh bezakn A B C dh ok la 2..
at least dr leh eja satu2 apa yg ak tulis..
huhu..
mmg nyusahkn dr..
hope markah xkurang ye..
tapi ak mmg puas hati ngan paper ni..
dpt jawab ngan baik..
sehabis baik yg ak mampu..
alhamdulillah..
moga2 paper yg bakal menyusul lepas ni mampu ak wat ngan baik..
mudah2an..
k la..
ak nk tido dlu..
bgn nnt nk stdy research lak..
huh..ngeri ble pk psl research method..
nota seciput je tp..
bkn senang nk phm..
dh dpt soklan nnt..
hehe..kompem meraung ko kat c2..
=)

p/s: esok ak ada Bi..ntah apa la ak nk stdy ni..

Saturday, October 31, 2009

42 hari............

apa yg 42 hari 2???
haha..sbnrnya dh 42 ari ak xupdate blog..
dashyat2..
bukan xda benda nk cite tp..
korg paham2 la ek..
ak ni mls nk menaip..
lgpn byk bnda yg b'laku kebelakangan ni..
macam2 weh..
smpaikn m'bataskn wk2 ak tuk b'blog
xpa..
nnt da masa kta b'blog lagi..
skang ni dh nk exam..
tggl bape jam lg ni...
1st paper ak physicochemical..
dh la byk lg nk kna dbelek & dscan..
huhu
ok la..
ngak bleh lama2 dsini..
chow dlu=)

p/s: nk ucapkan GOOD LUCK utk diriku, coursemateku, student ppsk USMKK, student USM yg lennya & semua yg b'gelar mahasiswa/siswi..moga tuhan membantu mempermudahkan pekerjaan kita..AMIN

Saturday, September 19, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri



Pada semua kengkawan & sahabat2ku & semua umat Islam..

di kesempatan ni, aku nk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri ..

maaf zahir batin..

kalo ada salah silap 2 harap korang sume maaf kan yer..

dan halalkan makan minum dan hutang2 aku sekiranya ada..huhu

moga kita semua b'bahgia disamping keluarga tersayang..

Friday, September 18, 2009

Hari pertama b'buka puasa di rumah

salam..
masa untuk promote mknn time buka td..
jom pakat cuci mata..
kalo nk resepi korg mtk je ngan aku..
nnt aku tnya mak aku apa resepinya..huhu
ikan patin masak tempoyak..ni mmg feveret kitorg 1 family..biasanye tiap2 ari jumaat benda ni mst ada atas meje mkn..huhu..dah jadi kewajipan mak aku tuk masak ni...mmg sedap very d sedap la..hehe..tp mlm ni, kami sume xsentuh sgt yg ni coz ada yg lbh sedap..xpe, ni boleh buat sahuryg ni pun dimasak pleh mak aku..mulanya my mum nk wat ikan keli paprik..tp jd ikan keli berlada plak..sebabnya,mak aku lupe nk mskkn bawang merah dlm mskkn ni..yela,kat dapur 2 riuh dgn suara ktorg adik beradik (msg2 cbuk nk tolong)..pas2 dok b'borak psl mcm2 bnda la..smpaikn mak aku bleh lupe nk mskkn bawang dlm mskkn 2..huhu..tp rasa dia masih lagi sedap..mmg sedap la..mak aku kn mmg terer masak..hehe..puji mak sndri..xsalah pn kn=p

yang ni plak sayur campur yg dimasak oleh adik aku..rasanya pn boleh dikatakan sedap gak..ish..mmg sedap..sekali rasa nk lagi..huhu..

yg ni plak..aku la..sape lg kn..arini aku xmasak pape pn..jz tolong sket2 je..bkn mls taw tp sbb dh byk sgt makanan yg mak n adik aku masak..so, xyah la aku msk lg kn..nnt m'bazir lak..xbek m'bazir bulan pose ni..btol x??hehe..tp utk menmpkkn yg aku ni pn rajin gak..so, aku kenalah basuh segala pinggan mangkuk..tp xbyk pn cz adik2 ak ni akan basuh sndri pinggan dorg..bagus kn dorg..mak ak mmg dh ajar basuh sndri pinggan yg ktorg guna dr kecik lg..ble dh besar nnt xda la susahkn org..

p/s: ada 1 hari je lg pose..pas2 kita beraya!!!


Rumahku..Syurgaku


salam semua..
agaknya anda semua dah selamat sampai di rumah masing2 kn..
macam mana rasanya bila dapat balik rumah??
sangat seronok kan???
memang xterkata keseronokan bila berada kat rumah ni..
keriuhan suara adik2..
dpt bergurau senda dgn dorang..
sgt bahgia bila la berada di rumah..
xsabar menanti hari raya..
yela,nanti dapat berjumpa dgn sedara mara yg len..
dapat jumpa dgn adik yg dah berbulan xbalik rumah..
adik aku 2 mmg slalu bz..
mengalahkan mak datok..huhu
lagi 2 hari nk raya..
xsabar2..
raya tetap raya..
tapi asgmnt mesti siapkan gak dalam cuti ni..
1 asgmnt dah hampir siap..
semalam kul 2 lbh baru tido..
sahur pn x sbb xt'bgn..
hehe..jam dh kunci..
tp mmg xsedarkn diri lgsg..
k la..
nk siapkn asgmnt semlm..
kena cuba siapkan hari ni gak..
byk lg asgmnt len tgh tggu turn untuk disiapkan..
bye~~

Thursday, September 17, 2009

Sudah bersedia untuk pulang =)

ni gmbr time raya thn lepas..baju kurung warna 'carrot susu'

yupt..

aku sudah bersedia untuk pulang..

pulang berhari raya..

xsabar menunggu petang menjelma..

kali ni abah aku dah janji nk datang amek..

nasib baik la..

mulanya aku nk balik naik bas je..

tp bila pk blk..

ari kamis kompem ramai giler org..

yela..

budak2 skolah pun cuti raya gak..

mesti berebut naik bas nnt..

xsukeeeee...

yg plg aku sure..

mmg kena b'diri la dlm bas 2 nnt..

korg bayangkn..

2jam dalam bas korg kena berdiri..

fuh..

mmg memenatkan..

tambah2 bulan pose ni..

dah la dlm bas 2 nnt macam sardin..

mmg dashyat..

sbb 2 skang ni ak xsuke balik ngan bas..

kalo nk blk ngan bas pn, kena pastikan ari yg nk balik 2 xsama ngan dak2 skolah blk..

ish..

xmaw la aku berhimpit dlm bas 2..

menyesakkn nafas je~~


barang2 aku dah kemas..

bgn tido td terus kemas..

takut nnt xsmpt..

coz kul 2 aku ada meeting tropika..

nk bncg psl assgnmnt..

smlm research method, ari ni plak tropika..

huh..

ni la student life..

mcm2 keje yg menanti..

kalo x CA, assignmnt..

kalo x assgnmnt, lab report..

kalo xda benda2 ni..

bukan student la 2..

huhu~~



Dulu Fire..Sekarang Research Method

wah..
penat2..
igtkn malam ni dah boleh rest..
dah berapa mggu tak cukup tido..
badan ni dah penat..
mental n physical penat..
lega sebab semua CA dah abes..
syukur sgt2..
tapi skang ni kena siapkan assignment dan lab report..
fuh..
lab report yg b'lambak..
assgnmnt last minute baru buat..
ada 2 assgnmnt kena hantar lepas cuti..
memang dashyat la raya kali ni..
penuh ngan assgnmnt..huh

sekarang ni ak kat bilik study Blok B..
tgh buat research method..
pening memikirkan apa yg nk kena buat..
mmg memeningkan kepala la..
aku post entri ni pn sbb sja nk restkn otak..
nampak gayanya mmg tido lmbt lagi la mlm ni..
waa..bila nak qada' tido ni?!!
hope xmcm wat fire ari2..
mmg xckp tido..
korg bayangkan la..
kul 6 pagi baru siap wat fire 2..
tido 2 jam je..
kul 9 dah kena wat presentation..
mmg dashyat ari2..

eh..
leka plak ngan blog ni..
k la..
nak kena sambung wat research method..
bye2=)

Friday, September 11, 2009

biar btol??!!



mcm xcaya je..t'kejut seyh bile tgk counter 2...11895..mksdnye dh byk 2 la blog ak ni org view..pelik..apsal ttibe byk??..kalo xclp ari2 baru 1000++..agaknya ada masalah ngan counter 2 kot..huhu..ntah..lantak p la..

ish..rajin la plak aku nk m'update psl ni..hehe..alang2 seluk pekasam biaq sampai pangkal lengan..jom cite psl pose..tinggal lg 9 ari pose pas2 kite beraya plak..mmg xsabar nk beraya..korg dh tempah baju raya ke??mst dah..agaknya b'pasang2 baju raya korang kan..huhu..skang ni mmg cepat masa b'lalu kan..pejam celik pejam celik..dah nak abes pose pn..thn ni ak smpt pose kat umah 3 ari je..sedeh..tp nk wat cmna kn..dlm bulan pose ni every week ada CA..cuti weekend mmg xleh balik umah..nk kna prepare tuk CA..kalo x,ntah apa yg ak mengarut nnt..sblm cuti raya ni ak ada 2 CA lg..bia la CA ni cpt2 b'lalu..lps 2 dah boleh kumpul mood raya..yeaaa..sonok nk raya!!!haha..mcm budak2 je..sedar la diri 2 dah dewasa=p

k la..nak tido..mata dah ngantok ni..salam semua..moga di ari2 t'akhir bulan pose ni kita sume b'usaha tuk b'ibadat semaxima yg mgkn (bkn bulan pose je,ari lain pn sma ye) ..insyaallah, mgkn kita b'peluang utk menikmati malam lailatulqadar..amin

merindui..


sgt teringin tuk mengupdate blog ini..

tapi kemalasan..hehe

mmg btol2 merindui masa rajin blogging dlu..

kenapa skang jd malas ek???

apakah.......

Friday, August 7, 2009

rahsia bahasa bayi









nak taw apa bahasa yang dorang gunakan???

betol nak taw rahsianya???

TUNGGU yerrr..

ada masa nnt aku update pasal benda ni..

dah lama aku nak post pasal ni tp asek lupe je..








H1N1??!!

salam..
sekarang ni 1malaysia tgh kecoh psl h1n1..kat kampus kesihatan ni pun dah ada yg kena..betol ke???ntah la mcm2 versi cerita yang ada..ari rabu ari2 kami diberi mask sbb ada student yg disyaki h1n1..bila dah dpt 2 mmg terus pakai la sampai abes klas ari2..tapi esoknya aku dah xpakai..kenapakah???jawapannya biar aku simpan je..hehe
kamis malam kami warga kerja HTM (hari tautan mesra) nak g dinner..msg2 dah siap melawa..aku pn xterkecuali..hihi..tp pakai bese2 je..jz make up cket2 je..huhu..dh lama tak menggunakan peralatan solekku..nak melepas rindu laa..tapi i x over pn taw..tengah menunggu bas 2 tetibe kengkawan kat murni gtaw hep xbagi kuar sbb h1n1...apakah????
nak wat cmna, akur je la ngan arahan 2..so, kitorg dinner kat kafe murni je..makanan pn smpai lambat..dlm kul 11 gitu..jenuh gak menunggu..tp masa t'luang diisi dengan borak kosong ngan teman2..lagipun bukan selalu leh borak kan..mcm2 cerita yg kuar..hihi..sonok2
makanan bleh tahan sedapnya..dah la besar giler ayam dia..beras plak jenama basmathi..mmg kena ngan harga la..bape yek???urmm..biarlah rahsia..hahaha
sesudah makan, balik bilik..kat bilik wat apa lagi kalo bukan update blog..huhu..tetibe semangat nak mengupdate blog datang..skang dah kul 1.30 am..kul 8 am nnt nak g pantai lak..kami dak forensic ada hari interaksi..ari tuk b'ramah mesra ngan dak2 1st yr..aku pun xkenal lg sape dorg..dan lagi..hajatnya nk conduct senamrobik..haha..bleh ke??segannyaaaa...bagi LEA je la conduct senamrobik..aku ikut dari belakang je..hikhik
k,chow!!

<--->

gambar xde kena mengena ngan entri ye..hehe
salam..
apa khabar kengkawan ku??sihat semuanya??uish..pe ke halnya ttbe tnya khabar ni???alaa..pesalahnyakan??dh berhari aku xmengupdate blog ni..agaknya dah b'mggu kot..nk kata sibuk 2 mmg la tap sbnrnya aku malas nk mengupdate..ak ada byk cerita tp...bila dh datang kemalasan itu..hurmm..mmg xleh nak wat apa la..kalo aku online pn jz bke fb,fs n jenguk blog2 korg..mood utk menaip itu ngak ada..maaf la pada yg setia menunggu=) ada ke???perasan je lebey..huhu
mggu lepas aku n coursemateku kuar g survey tmpt untuk dinner kitorang nnt..mst korg slalu dgr pasal installation night kn..dis yr, kitorg plak kena uruskan dinner 2..so, masing2 sibuk la menguruskan kerja yg telah diamanahkan..dlu aku ni t'msk dlm exco penajaan tp dsbbkan semua org bertanggungjawab untuk mencari penajaan so pengarah ktorg bubarkan exco penajaan..lepas2 kitorg jadi exco tempat lak..tugas kitorg tuk cari tempat nak wat dinner..jumaat lepas kitorg g survey dlm 5 tmpt..3 hotel n 2 resort..tempat2 ni bleh tahan la tp kitorg kena tnya yg lain dlu dorg nak tmpt mana..dlm byk2 tmpt ni, 2 resort yg kitorg smpt p ialah sudara beach resort nga villa daniala..sudara memang bleh tahan tmptnya..harga makanan pn ok..aku pn mmg suka tmpt ni..tp dlm byk2 tmpt ni kitorg xsabar nak g tgk villa daniala..sbb ada coursemateku ckp tmpt ni mmg cantik..dorg mmg betol..villa ni mmg cantik..terpesona wei bile tgk tmpt ni..kitorg xabes2 puji tmpt ni cantik..setiap tmpt yg ktorg p ktorg akan tangkap gambar sbb nnt nak tunjuk kat kengkawan yg len..so, kat villa ni pn kitorg tangkap la gambar..sree yg tgkp gmbr..wk2 sree tangkap gmbr 2, ada la sebuah keta jaguar ni masuk villa..wahhhh..cantik seyh keta 2..tengah sree tgkp gambr 2, ttbe dgr suara seorg perempuan b'kata2..
P: hey..u can't take picture here!!
ish, pekehal plak minah saleh ni...so, sree p la xplain kat dia (maaf la kalo bi xbtol..hihi)
S: we want 2 take pictures to show to our frenz bcoz we want to do a annual dinner here..
P: u're student??
S: ya, we're student from usm..
P: I don't think u can afford this..
pas2 minah saleh 2 trus blah..ish..what d h***!!memang giler sombong pompuan 2..apa dia igt student cam kite ni sengket sgt ke??sree mmg dah xterkata dah..ktorg mmg t'kjut giler..xsangka pmpuan 2 leh ckp cm2..apa kami ni nmpk cam xde duet ke??mmg la kami student,xkerja lagi..tp kami mampu..dinner kat hotel 5 bintang pn kami mampu bayar..nsb bek la ni tmpt last kami survey..mmg ilang terus mood lps 2..harapkan tmpt cantik tp tuannya..hurmm..nak wat cmne kan..2 kan villa dia...

Tuesday, July 28, 2009

wahai kamu

"kamu..
kenapa la saat ni kamu jadi mcm ni??..kamu xkesian kat kite??apa salah kite kat kamu??kite selalu sakitkan kamu ke???kite selalu wat yg bukan2 kat kamu ke??kalo la kite pernah wat cam2 kat kamu, kamu jgn la amek hati ye..kite minta maaf byk2..kite jnji xkan sakitkan hati kamu lagi..kite jnji akan jaga kamu baik2..kite sayang kamu sgt2..kamu la harta kite yang paling b'harga..dlu, kita sanggup b'korban untuk kamu..kamu ingat lagi x,bila kamu sakit kite terus bawa kamu b'ubat..kite xkesah psl wang sbb kos nk rawat kamu dlu xdela mhl sgt..kite masih mampu time 2..lgpn, kamu xpernah dapat sakit yg teruk2 la..tapi kenapa sekarang kamu jadi mcm 2??kite xmampu nk rawat kamu..kite bukan kedekut tapi..kamu tentu phm kan..kite xkerja lg..kite mmg betol2 xmampu..sampai hati kamu buat kite mcm ni..kite sedih sgt2 taw..lgpn, kamu mmg sgt penting bagi kite..kalo kamu xde, mcm mana kite nk teruskan idup??kite xnak cari yg lain..kalo boleh kite nak dgn kamu sampai bila2..kamu..kite sayang kamu!!!"
haha..korang jgn pk yg bkn2 lak ye..hihi..kamu itu adalah laptopku..laptop aku wat hal plak..bila aku on je, xde apa yg kuar kat skrin..cuak gak..aku bwk g ppkt td..tapi dia xleh wat apa2..katanya kena bwk g kedai servis...so, abes klas td aku bwk la g kedai compaq kat kb..kat kedai yg aku beli laptop ni dlu..mula2 aku igt rosak yg bese2 je..upenye..'mother box' yg rosak..apa lak 'mother box' 2 ek..ish..kalo ejaan salah 2 maap la ye..aku bkn reti sgt psl laptop ni..taw guna je la..tp kalo ikut kn kepahaman aku, mother box ni yg plg pntg bg laptop..kalo rosak susah nak baiki..td uncle kedai 2 ckp kalo nk tukar 'mother box' kos dia dlm RM1000+++ ..mak oi..t'kejut beruk aku..mahal nya..tp kalo xnk tukar, dia boleh blablabla...aku lupe lak apa bnda yg dia nk wat 2..tp yg 2 pn mhl gak..dlm rm400+++..uish..xsanggup aku..tapi uncle 2 saran kan aku terus guna laptop ni sampai dia betol2 xleh hidup. (laptop ni bleh b'fungsi lg kalo kite on n off smpai la kat skrin 2 dh kuar apa yg sepatutnya)..dah mati la maksudnya..laptop aku ni ibarat org yg kena kanser tahap plg teruk..kiranya, nk tggu mati je..ish..mmg cuak seyh..smpai bile la laptop aku ni bleh thn..harap2 la smpai aku dh abes belajar nnt..kalo dh keje nnt, ringan la sikit kalo nk beli laptop baru pn..hmm..b'doa je la byk2 moga laptop aku ni bleh survive..amin

Monday, July 27, 2009

A-Row-Big

A-Row-Big??????ape 2??hehe..sbnrnya aerobik la..hihi..mesti korg t'tnya2 apsl ttibe ak ckp psl aerobik ni??sebenarnya kn...ari ni aku g senamrobik..huhu..xcaya ek..ish..apa la korg ni..ak bkn jenis yg suke menipu taw..tp kekadang je,bukan selalu ak menipu..hehe..
nak dijadikan cerita, abes kelas tropika td mir, iaitu coursemate ku ajak ak join senamrobik..hmm..ak apalagi..mmg suke la sgt..lgpn ak mmg minat bersenam-senam (kononnye la)..tmbh2 lg kalo senamrobik..suke sgt tgk dorg yg bersenamrobik 2..so, abes klas td ktorg trus la b'siap2 tuk ke kelas senamrobik 2..ktorg g lambat td..smpai sana pun dlm kul 5.45pm..ooppss..lupa nk gtaw kat mana..kat Fiz, Fit & Fun Aerobic Centre..dekat ngan d'classic kopitiam 2 je..kat bhgn atas 2..kalo korg cari msti jumpanye..tapi untuk mkluman korg,tmpt 2 hanya la untuk gadis2, wanita2, ibu2 & makcik2 ye..yg tak sama waktu dengannya xbleh join ek..huhu..
bila kitorg smpai sana 2, dorang dah start bersenamrobik..msg2 dh pro..kitorg ni bru nk b'jinak2 ngan senamrobik..kacau gak la td..t'kial2 nk ikut step dorg..bleh tahan laju gak dorg wat..tp mmg seronok la..mmg b'liter2 peluh keluar..at least, t'bakar la gak kalori yg x diingini 2..hehe..kat situ bukan ada senamrobik je..ada gak dia ajar line dance, belly dance, exotic belly dance n mcm2 la..tp ak xtaw la mcm mana upenye tarian2 2..bile dh msk klas 2 nnt taw la..kena tggu je dlu..
macamana caranya nk join???senang je..korg p dlu msk 1 kelas,pas2 daftar la..bayaran daftar rm10..pas2 tiap kali korg p, korg byr rm 3 je..kalo korg xp, xyah susahkan diri nk byr..harga 2 bleh tahan la..so, pada sesapa yg t'rasa nk join bleh la..meh la kita sama2 tingkatkan kesihatan kite..hihi..majulah sukan untuk negara!!
p/s: aku nk guna 'aku' ek, xnk dah guna 'saya'..kalo guna 'aku' nmpk cam kita ni lg rapat..x gitu ke??hehe

Saturday, July 25, 2009

Saat Terakhir

Lirik/Tajuk Lagu: Saat Terakhir
Artis/Penyanyi: ST-12

Tak pernah terpikir olehku
Tak sedikitpun kubayangkan
Kau akan pergi tinggalkan ku sendiri
Begitu sulit kubayangkan
Begitu sakit kurasakan
Kau akan pergi tinggalkan ku sendiri
Dibawah batu nisan kini kau tlah sandarkan
Kasih sayang kamu.. begitu dalam
Sungguh ku tak sanggup ini terjadi
Karna ku sangat cinta
(*)
Inilah saat terakhirku melihat kamu
Jatuh air mataku menangis pilu
Hanya mampu ucapkan
Selamat jalan kasih
Satu jam saja kutelah bisa
Cintai kamu,kamu,kamu dihatiku
Namun bagiku melupakanmu butuh waktuku seumur hidup
Satu jam saja kutelah bisa
Sayangi kamu dihatiku
Namun bagiku melupakanmu butuh waktuku seumur hidup
Dinantiku
oooo… oowwwoo
(Ulang *)

Tetibe saya rasa nk tampal lirik lagu ni kat blog..lagu ni sgt la best..bagi saya la..kalo korang. xtaw la..lain org lain tastenya kan..hehe..lagu ni dinyanyikan oleh ST12..lagu2 dia bleh tahan la..best..korang bleh la download lagu ni kalo terasa nak dengar..

Tuesday, July 21, 2009

sila gantung ye..

salam..
peringatan buat teman2ku..pastikan korang selalu gantung kad matrik kat tubuh korg..means,kat leher la..jgn gantung dlm beg lak..hehe..kasi pak guard nmpk..kalo bleh tunjuk2 sikit kat pak guard 2 yg kte pakai kad matrik..huh..ayat xpuas ati.. ini untuk kebaikan korg gak..yela..nnt xde la pak guard 2 nk marah2 kat korang..sebab ape??sebabnya..saya n da geng pernah kena marah dgn pak guard cz xpakai kad matrik..macam2 dia m'bebel..ceh..ngalahkan lecturer lak..huhu..tp nk wat cmne kan..dah mmg keje dorang..tp kn...dlu xde pn nk wat cm2..??!!!...tp bengang gak la..dh la mrh dpn org ramai..mcm la kitorg je yg xpakai..padahal yang lalu lalang tme 2 pn xpakai gak..ish..jahat sgt ke muka kitorg nie??!!xnmpak mcm student usm ke??taw la pakaian kitorg time 2 ntah pape..tshirt n jeans je..tp org len pn sama je..argghh..bengang yg t'amat time 2..
so,nasihat tuk korg..wat masa ni pakailah sokmo kad matrik anda yer..xpun,teruslah memakai kad matrik anda smpai la anda dh xjd student usm..

Monday, July 20, 2009

berjaya gak akhirnya..

seronoknya hati bila dh b'jaya dptkn lesen keta..huhu..ari ni saya terpaksa ponteng klas lg cz nk blk amek test jpj tuk keta..ni test ulangan taw cz ari2 bleh kandas plak kat bukit..nsb bek la test arini b'jln nga lancar..alhamdulillah..pg td sampai kat tmpt test 2 lewat..nsb bek la xstart lg..kalo x, mawnya kena wat len kali..ish..xnak2..nnt abes la duet..smpai je kat c2, smpat la borak2 nga encik jpj..muda lagi..rupa pn bleh tahan la gak..encik jpj ni mmg byk ckp..mcm2 la dok borak ngan dia..sy layan je apa yg dia ckp..nk amek ati katakan..cz dia yg akan test kitorg nnt..ari2 saya gagal pn sbb dia..huh..demi nak lulus test layan je la..hihi
abes test dlm kul 11 am..p shoping dlu kat machang..byk gak la duet abes..hehe..shoping cam xigt dunia..nsb bek shoping sorg2 je..kalo ada kwn, mst lg byk beli..huhu..dlm kul 12 amek bas ke kb..dan dr kb amek bas ke usm..bas blk ke usm lmbt..kna tggu dlm sejam..penat seyh menunggu..smpai usm pkl 3pm..pas2 kena b'gegas ke pjbt desa murni lak..ada keje nk kna siapkn..fotostat pelan pemasaran tuk penajaan ekspo kampus..byk gak la fotostat td..nsb bek la dpt siapkn..dh siap terus cabut balik bilik..
memang penat arini..tp dlm kepenatan pn b'jaya gak basuh baju 1 baldi setengah..hehe..mulanya nk basuh pkai washing machine je..tp rasa cam m'bazr plak cz bju xde la byk sgt..lgpn mls nk cari duet 50sen..so, basuh tangan je la..lama gak la keje basuh membasuh td..nsb bek dpt siapkn gak..akhirnya, bleh la rest dan m'update blog ni('-')

Tuesday, July 14, 2009

apa yang best arini??

ntah la..best sebab ari ni cuti kot..kelantan cuti peristiwa sbb MU mengundi..agak2nye la sape yang menang ek..saya pn xsure la..balik kg ari2 dpt la tengok2 dorang berkempen..masing2 rancak kempen..kalo kat jalan 2, start dari jalan besar sampai jalan kecik..penuh ngan bendera..kiri kanan..orang pn makin ramai..kedai cam cendawan tumbuh..masing2 rancak berniaga..MU mmg terang benderang la malam2..

tapi..bila cuti ni bosan la dok bilik je..tapi bagus gak sebenarnya..bleh la siapkan kerja..pagi tadi keluar g muda osman beli buku log..sekarang ni kena buat lab report dalam buku log..xmcm dlu2..tulis atas kertas kajang je..arini berjaya la siapkan 3 lab report bio evidence..giler banyak kena menulis..mau patah tanganku..kena melukis lagi..nasib baik la lukisan 2 nmpk ok je..kalo orang tengok, at least dorang taw la apa yang dilukis 2..hehe..memang xde bakat melukis laa..

lagi..tadi exco penajaan healtex datang bincang pasal surat tajaan..ktorang bahagikan surat2 untuk di edit dan dihantar..banyak gak..dalam 50 surat..lepas ni kena cari letterhead mpp sbb nak print surat 2..nasib baik ada wali..minta tolong dia carikan..pasni kena g print surat2 plak..sapa ada buka bisnes printing, gtaw la ek..xyah la kena kuar g print..hihi..senang keja

dan lagi..tetiba je letrik xda..ish..bergelap la plak..tulis entri ni pn dalam gelap..haha..semangat seyh..

hurm..apa lagi yang nak dihebohkan ek??ni je kot..lain kali la plak bercerita..k, chow

salam

Tuesday, July 7, 2009

nak baca pasal sejarah x??

salam..

pe ke hal nye la tetiba nak bercerita pasal sejarah ni??sebenarnya, saya saje nak kongsi dengan korang..bukan sejarah Malaysia..tapi sejarah MU..Manchester United??..hehe..bukan la..Manek Urai..mesti korang selalu dengar pasal Manek Urai kn??ye la..sekarang ni kan tengah sibuk nak mengundi kat MU 2..oppss..lupa plak nak gtaw..Mu 2 tempat tumpahnya darahku..huhu..act 2 kampung saya..kalo korang ada baca paper berita harian semalam mesti korang ada terbaca pasal sejarah MU..artikel ni saya copy dari berita harian je..saja nak letak kat blog ni..mana le taw korang xsempat baca semalam..so, boleh la kalo nak tambah pengetahuan korang ek..selamat membaca ('-')

Manek Urai sempena nama penduduk awal

KUALA KRAI: Kawasan Manek Urai yang menjadi tumpuan kerana dijadualkan berdepan pilihan raya kecil pada 14 Julai ini, dipercayai mendapat nama sempena seorang penduduk awal yang membuka kampung itu, hampir 80 tahun lalu. Mengikut beberapa penduduk lama di Manek Urai, penduduk awal yang dikenali sebagai Mak Nik Urai, dikatakan berasal daripada utara Kelantan, datang memugar dan membuka kampung itu selepas menyusuri sungai dengan perahu. Memandangkan kampung itu masih tidak bernama, penduduk memberi namanya sebagai Kampung Mak Nik Urai, yang kemudian bertukar kepada panggilan Manek Urai, yang ada sekarang.

Waris Mak Nik Urai yang juga generasi ketiga keturunannya, Tijah Awang Long, 63, yang ditemui di kampung itu semalam, mendakwa Kampung Manek Urai asalnya terletak lokasi Kampung Pasir sekarang. "Bagaimanapun, nama kampung itu dipindahkan untuk menggantikan nama Kampung Kederang yang menjadi lokasi Kampung Manek Urai ketika ini, pada sekitar 1940-an," katanya. Suami Tijah, Mat Akib Ab Rahman, 83, berkata selain nama Mak Nik Urai, ada sumber lain mendakwa nama kampung itu diberikan berikutan banyak burung murai mencari makan di kawasan beting pasir di tepi sungai kampung berkenaan.

Ketika zaman komunis, Kampung Manek Urai Lama dijadikan penempatan semula penduduk dari kampung terpencil sekitarnya, manakala pada 1955, kawasan seluas 16.76 hektar persegi diwartakan sebagai kawasan Majlis Tempatan Manek Urai yang kini dimasuk ke dalam Majlis Daerah Dabong. Pada 1979, Kampung Manek Urai mempunyai seramai 2,772 orang penduduk yang mendiami kira-kira 600 buah rumah, yang sebahagian besarnya bekerja sebagai penoreh getah, petani dan pengusaha dusun serta bekerja dengan kegiatan pembalakan. Kedudukan muka buminya yang rendah iaitu terletak di Lembah Sungai Lebir menyebabkan penduduk terbabit tidak terlepas daripada ancaman banjir yang melanda kawasan itu hampir setiap tahun. Banjir paling buruk melanda perkampungan itu pada 1979, iaitu hampir keseluruhan kawasan Manek Urai ditenggelami air yang menyebabkan 2,254 penduduknya ketika itu terpaksa dipindahkan.

Bagi mengatasi masalah itu, Menteri Besar ketika itu, Datuk Mohamad Yaacob (kini Tan Sri) dan Ahli Parlimen Ulu Kelantan, Tengku Razaleigh Hamzah, yang juga Menteri Kewangan ketika itu mengambil inisiatif menyediakan kawasan seluas 156.4 hektar Ladang Tanjung Batu di sini, yang dibangunkan sebagai lot perumahan dikenali sebagai Manek Urai Baru, untuk penempatan semua penduduk Manek Urai Lama yang terjejas banjir. Penduduk Manek Urai Lama dan Baru menikmati banyak kemudahan asas terutama yang membabitkan projek kesejahteraan rakyat termasuklah pembinaan jambatan merentangi Sungai Lebir menghubungkan dua kampung terbabit, jalan kampung berturap, sekolah kebangsaan dan menengah, masjid, madrasah, tadika, klinik kesihatan dan perpustakaan desa. Penubuhan beberapa buah agensi bukan saja turut membangunkan kawasan kampung itu malah memberi kemudahan kepada penduduk untuk berurusan, antaranya Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar), Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil (Risda) dan balai polis. Seorang bekas pesalah yang menjalani hukuman buang daerah di kampung itu, Ali Othman, 85, berkata memandangkan pelbagai kemudahan yang dinikmati itu, beliau membuat untuk terus menetap di kampung berkenaan selepas hukuman terhadapnya berakhir.

cantik x??!!

salam

saya taw korang mesti kata xcantik background blog saya ni..xpe la,wat masa skang ni saya xkesah cantik ke tak..dah malas la nk cari background yg cantik2..nanti2 la..yang pntg dah ada background baru..huhu..tapi, bleh tahan je background 2..betol x??

background??!!

salam..

blog dah x diblock..huhu..ari2 nak update tapi kena blog..ni pn lea yang gtaw blog dh bleh bke..so apalagi..buat la apa yang ptt..maklum la, blog ni tmpt nak isi masa lapang..kekadang kalo xlapang pn still b'blogging..hehe..

ada banyak benda nak diceritakan tapi sekarang ni malas lagi..nak tukar background blog ni dlu..tp susah la nk jumpa yg betol2 b'kenan dihati..masih dalam proses mencari lagi ni..harap2 cepat2 la jumpa yer..xpun, pada sape2 yg taw kat mane nk dptkn background yang cantik tolong la gtaw yer..

k, chow

Wednesday, June 17, 2009

ello...

salam..

rindu Miss Q x??
haha..
sepanjang cuti memang saya malas betol nk update blog..
tunggu je la buka sem baru ni ek..
lgpun kat umah xde tenet..
malas nak g cc..huhu
tapi kalo diikutkan banyak benda nak cerita..
sebabbbb..
banyak benda yang berlaku dalam cuti ni..
tapi..
MALAS..
hihihi..
kemalasan yang terlampau utk update..
so..
bersawang la blogku ini..
k la..
ni pun singgah cc jap nk daftar kursus..
tapi xsettle2 lagi..
camna nak daftar research method??
ada yang taw x??
kawan ada bagi kod subjek ni..
GTK 505..
tapi ada yg kata kod ni utk dak medic je..
hmmm..
gano ni??
nnt kalo da sape2 yang taw..
jgn lupe gtaw saya ek..
k..chow
wasalam

Thursday, April 30, 2009

picture time

salam
haha..anda disajikan dengan gambar saya dulu..peace(*-*)
ni adalah sambungan dari entri sebelum ni..lokasi kali ni kat airport PC..malam yang indah tak akan dipersiakan begitu saja..so, kita isikan dengan 'pose' & 'pose'..memang seronok..lagipun saya ni memang giler b'gambar..hee

kat kaunter penerangan..kerani kat situ cam taw je kami nak b'gmbr depan kaunter..bila kami masuk, dia terus blah dari kaunter..terima kassih kerana memahami..hihi

seterusnya tangga..kami ni tak kira kat mana2 pun boleh b'gambar..

hurmm..arah mana maw dituju yer??ahh..kami buntu

saya & 3 dara pinggitan..huhu..bergambar sebelum masuk dalam airport

kami & tiang..kan dah kata..kat mana2 pun jadik laa..

tangga lagi..cinta..apa itu??love..mungkin..oppss..bukan sama ke..cinta dalam BI nye love kan..hihi

masih buntu..otak kami dipenuhi dengan bio2..xleh pikir benda laen dah.. (bajet je)
p/s: macam biasa, sila klik tuk tumbesaran









hepi bufday dr nik

salam..
baru ada kesempatan untuk update blog..
nak cite pasal apa yang kitorang buat dlm mggu exam..
benda ni dah lama..
tunggu untuk post kat blog je..
----------------
satu hari 2, kami dak forensik & biomed dijemput ke rumah dr nik..
dia buat makan2 sempena bufday dia..
kalo nak taw, dr nik memang pandai masak..
spagheti dia sedappppp..
malam 2 kitorg dijamu dengan bbq & nasi goreng belacan & mee goreng..
macam biasa..
masakan dr memang sedapppp..
yummmiiii...
apa yang saya suka tentang dr nik??!!!
dia sporting,baik..
dulu dia ajar saya microbiology..
memang syok la dengar lecture dia..
bukan pasal microb je yang dia ajar..
macam2 ada...
seronok lecture dia..
tapi kadang2 saya terlentok gak..
tp bukan sebab lecture boring tp..
kekadang kalo xcukup tido..
memang mengantuk la dlm kelas..
huhu
macam biasa..
setiap yang berlaku akan disertakan dengan bukti2nya..
gambar..
kalo tak..
mesti ada yang tak percaya kan????
heee:P

gambar ni diambil sebelum kitorang balik..dah kenyang perut,baru ingat nak balik..2pun sempat lagi layan keliwon..huhu..nampak dr nik x??cari2..nanti korang jumpa


ni plak gambar gentleman kita tengah ber'bbq'..kami xmenyibuk kat sini coz kami pun ada kerja gak..bukan pemalas taw..

ni la kerjanya..kupas bawang kat dapur..tengak kehebatan chef 'purple' (siapakah itu??)beraksi..sampai t'keluar urat kat tangan 2..huhu..bawang putih ni untuk buat garlic bread..sedap

haa..dah taw sapa chef 2??huhu..bukan nak menunjuk ye..hihi....korang tengok..kat dapur pun ada model yang setia beraksi depan kamera..macam nak jual rempah je dorang ni..

muka happy dapat kupas bawang..

ni gambar time ktorang memula sampai kat rumah dr nik

agenda kami malam 2 bukan ni je..
ada lagi..
nanti saya cerita kat entri lain..
k..
sekian..
tq..
luv ya(*-*)
p/s: sila klik gambar tuk tumbesaran



Tuesday, April 28, 2009

Makhluk yang bernama manusia

salam..

sebenarya dah lama aku simpan entri ni..
xsempat nak post je..
ye la kan..
sibuk ngan exam..
kalo ikutkan..
banyak yang aku nak ceritakan..
tapi tunggu la dulu..
biar habis exam dulu..
esok dah last paper..
seronoknyeeeeee...
k..
njoy entri kali ni..
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Manusia..
Apa yang anda tahu pasal manusia?Semestinya banyak yang anda tahu kan..of course, anda pun seorang manusia..

Manusia ni banyak ragamnya..banyak kerenahnya..tapi di sini saya hanya nak bercerita tentang kerenah manusia yang suka berkata-kata..semua manusia suka berkata-kata tapi awas..berhati-hatilah dengan kata-kata anda.. ia mungkin boleh menyakitkan hati manusia lain..mungkin boleh menyebabkan bermulanya persengketaan..mungkin tanpa anda sedari..
Manusia suka untuk berkata-kata..meluahkan perasaan dengan kata-kata..mungkin boleh melegakan hati anda yang tengah gundah..tapi..berwaspadalah dengan manusia yang menjadi pendengar..mungkin manusia itu akan menyebabkan sesuatu yang tidak dijangka..mungkin..

Manusia suka untuk berkata-kata..memberi pendapat tentang sesuatu..juga memberi kritikan..tapi..pertimbangkanlah kritikan anda sebelum dituturkan..mungkin akan menjerat diri anda nanti..jangan asyik mengkritik sesuatu tanpa anda tahu kebenarannya..mungkin anda yang cetek pengetahuan tentang perkara yang anda kritik itu..jangan sampai manusia lain jelek dengan kritikan anda..anda mungkin tidak sedar kritikan itu juga menunjukkan siapa diri anda yang sebenarnya..cermin dulu diri anda sebelum mengkritik sesuatu..tiada yang sempurna di dunia ini..

Manusia suka berkata-kata..suka menabur janji sana sini..tapi ingatlah..janji harus anda tunaikan..jangan asyik menabur janji hingga ia boleh memakan diri anda sendiri..

Manusia suka berkata-kata..tapi..berfikirlah sebelum anda meluahkan kata-kata..agar ia tidak mendatangkan bencana pada anda..

Wednesday, April 22, 2009

dan lagi =)

salam..


gambar lagi??!!
hehe..
saja nak tunjuk kat korang..
ni gambar time ktorg g makan pizza..
dorang celebrate bufday saya kat sana..
terharu nya..
tapi makan2 je..
no party2..
heeee..
sambil 2, dorang amek kesempatan untuk release tension patho td..
nampak gayanya exam patho 2 memang susah..
fuh..
bukan saya seorang je yang merasakannya..
nasib baik ada geng..
hehe..
suka la 2..
huhu..
memang kenyang makan pizza tadi..
3keping saya rembat..
teramat la kenyang..
thanx ye kawan2 ku yang tersayang..
fatin, mir, dil, fadh, wali & thien (mamat ni t'sesat dr mana ntah..huhu)
terima kasih daun keladi..
=)

Tuesday, April 21, 2009

pIcAsA 3

salam..

saya baru je download picasa 3...
seronok la dapat edit gambar guna picasa..
ish..
mcm dah abes exam la plak..
huhu
biasa la..
petang td enjoy jap..
ilangkan tension dlu..
lepas 2 baru la boleh study..
saya masih ada 3 paper lagi..
analytical, human gene dan biostat..
berderet lak 2..
sabar je..
heee
kat bawah ni saya ada upload gambar yang saya sempat edit..
biasa2 je..
maklum la..
baru belajar..
k..
njoy d pictures..
chow..
nak kuar makan..
bye..


ni gambar dengan coursemate time raya psk ari2..


ni plak bersama romateku..kat jamuan raya 2 gak


ni pun sama..saja nak perkenalkan romateku..lepas ni mesti rindu sama mereka




hancur sudah :-(

salam..

hancur sudah..
apa yang hancurnya???
pathology..
hari ini saya exam paper pathology..
saya memang dah takut giler ngan paper ni..
killer wei..
dah la 3 kredit hour..
memang rasa tak yakin dengan paper ni..
semalam paper pharmacology..
alhamdullilah..
sekurang2nya saya boleh jawab dengan baik..
tapi paper hari ni memang teruk..
tak taw la apa yang saya ngarut..
dr kompem pening baca jawapan saya 2..
sory la dr..
saya xtaw nak bagi jawapan apa lagi..
2 je yang mampu saya bagi..
agak tension ngan paper hari ni..
tapi nak buat macam mana kan..
benda dah lepas..
pengajarannya..
lepas ni jangan dok suka study last minute lagi..
kan dah blur time exam..huuuuuuu
memang kecewa teramat sangat ngan patho..
apa maw buat????
tidur???
xnak..
asyik tidur je..
ada benda lain tak yang boleh kembalikan hari2 ceria saya???
shopping???
suka2..
tapi..
malas la..
nak dok bilik je..
sambil usha blog orang..
hehe..

bertambah lagi


salam..
bertemu lagi kita..hehe..
kesian kat orang yang setia menanti saya update blog ni..
maaf ye..
sekarang sibuk ..
maklum la musim exam..
anda nampak kek kat atas 2..
apa maknanya??
betol2..
seperti yang anda tahu..
20/4 kan birthday saya..
tapi kek itu hanyalah gambar semata2..
cantikkan kek 2..
kalo la dapat makan kek 2...
yummm..
sedapnya..
dah lama tak makan kek ni..
sesapa yang teringin nak belanja saya makan kek, plz mesej me ASAP..
hahaha..
lawak betol la saya ni..
mana la ada orang senang2 nak belanja makan kek..
tapi kalo ada bagus la..
beruntungnya diri ini..
hehe..
kalo dapat kek secret resepi lagi bagus..
ish..
demand la plak..
=)
sebenarnya..
saya tulis entri ni sebab nak ucapkan thanx banyak2 (ayat stacy) kat semua kawan2 tersayangku yang sentiasa ingat birthday kawanmu ini.. (panjang giler ayat)
tak kira dimana anda berada..
yang jauh juga yang dekat..
thanx atas wish korang semua..
maaf la kalo saya xreply mesej anda..
agak busy sekarang ini..
dan kepada yang tak ingat 2..
sila lah ingatkan diri anda..
next year jgn buat2 lupa lak..
heeeeee
dan terima kasih yang specel untuk kawan2ku yang sudi keluarkan duet, belikan hadiah untukku..
terima kasih ye..
saya akan simpan hadiah anda itu..
(haida, candy dalam botol susu ni bleh ke aku makan?..ke ko nak suh aku simpan sampai berkulat?..hehe..botol susu 2 menunjukkan yang aku masih muda lagi..kan haida???!!)

Friday, April 17, 2009

Maaf

salam...
maaf pada anda semua..
saya tak perasan sekarang ni saya selalu pendekkan perkataan2 kat entri...
dulu guna bahasa penuh je kan..
tapi sekarang dah tukar pada habit lama..
heeeee..
maaf yee..
biasa la..
kalo dah syok menaip tu..
semua benda tak ingat dah..
tapi rasanya..
anda masih lagi boleh faham ayat2 saya tu kan??..
bagus2...
ok..
teruskan kerja anda 'skodeng' blog ni ek..
chow!!


yes..berjaya jugak nak letak gambar gediks..hehe..jangan berani kutuk2 plak

tak taw nak letak tajuk apa..layan jerr


salam..


semalam call my xromate..

ari 2 ada janji dengan dia nak g lawat tempat dia..

dan buat reunion ngan xromates kat matrik dulu..

dari apa yang telah di'plan' saya akan ke s.alam 5/5 ni..

kenapa rasa berat je nak p ek??!!

ntah..

ari2 bukan main lagi dok berjanji dengan xromate ku itu..

janji tetap janji..

kena tunaikan..

nak taw kenapa rasa berat sangat nak p???

sebabbbbb...

duet ada ciput je..

xseronok la kan kalo nak g jalan2 tapi duet xbanyak...

saya kalo dah g jalan2...

mesti dalam schedule tu ada shopping..

and..

of course la bila shopping..

akan jadi rambang mata..

and...

semestinya...

banyak benda yang saya akan beli...

oooohhhh tidakkkkk!!!!

abes la duetku...

lepas g tempat xromate 2 kena plak g tempat adikku..

dia dah siap pesan awal2..

datang sana nanti..

bawak duet banyak2...

nanti boleh dia bawak g shopping..shopping lagi??!!!

mak oi..

'mu ingat along mu cop duet ke??"

xpuas hati betol..

sepatutnya dia yang kena belanja akak dia ni..

ishhhh...


plan dah ada..

tapi saya tak prepare pape lagi..

yela..

at least kena sediakan jadual waktu kat sana nanti..

mcm org besar la plak..

haha..suka ati laaa..

tiket pun xbeli lagi..

duet dlm bank xcek lagi..

ntah ada ke idak..

saya ni bukan suka sangat ngecek duet dalam bank 2..

ooppsss..

duet dalam bank 2 kompem la banyak..

dalam akaun saya 2 ntah ada ke idak..

tapi rasa2 nya..

ada la..

kalo xbanyak pun..

asal cukup untuk buat shopping pun dah ok..

hihi..

lagi...

kena mintak sponsor nga ma nga abah..

heeeee...

diorang nak kasi ke???..

harap2 kasi le yerrr..


k la..

nak sambung study..

chow!!


ni la xromateku kat matrik dulu..xsabar nak jumpa..