Followers

Saturday, January 2, 2010

Baksis Part 2

ok..sambungan pada cerita baksis ari 2..mungkin yang ni last entri pasal baksis..cerita dh basi la, malas nak update banyak kali..huhu..aku bercerita berdasarkan gambar je la..
xjd la wei..ble nk upload gmbar byk la plak gambarnye..lagipun byk event kat sna..kalau aku combine semua mesti panjang giler entri ni..so, part by part la..hehe

Gotong royong Majlis Kahwin

kejadian ni berlaku keesokan harinya..kalau xsilap la..aku dah lupa la..kalau salah tolong betolkan ye..seawal jam 8am kitorg dah sampai kat rumah tempat berlangsungnya majlis kahwin..act,si pengantin dah lama kahwin tp baru nak buat majlis sanding..dorang kahwin bulan julai lagi tp sekarang baru nak bersanding..ye la,masing2 sibuk lagipun dorang dok jauh2..


sampai je, terus ke dapur..tolong apa yang patut..orang2 kampung dah ramai yang ada..masing2 dengan kerja masing2..yang harus, sambil bekerja bergambar tetap perlu..sebagai bukti kami buat kerja..haha..kononnya la..gambar2 ni semua dari kamera azhan..aku bawa je kamera tapi malas plak nak guna..lagipun xsempat bergambar pun..banyak masa dihabeskan dengan bekerja..



lihatlah semangat kerjasama dorang..kerja yang banyak pun dapat disiapkan dengan cepat..tambah2 lagi dengan bantuan kami..memang cepatla kerja siap..hehe..yela,kami je dah 40 orang campur dengan orang2 kampung dah berapa..maw nye 80 org yang buat kerja.. yang perempuan kerjanya kat dapur..



yang lelaki plak dengan kerja mereka..hari 2 aje dua ekor lembu dikorbankan..banyak seyh..memang besar gak la majlis ni..



time ni semua kerja dah hampir siap..tunggu nk masak lauk kawah je..so, sambil menunggu 2 kami dijamu dengan makanan untuk alas perut..nak tunggu gulai kawah masak lama lagi 2..



majlis ni sebenarnya majlis bertandang,juga dikenali sebagai sambut menantu..kiranya majlis ni kat rumah pihak pengantin lelaki la..yang ni sanak saudara pengantin lelaki..dorang tangah gubah bunga guna apa yang ada je..bunga bunga 2 semua adalah dari majlis kahwin yang sebelumnya..ooppss..jgn salah faham lak..bukan bermaksud pengantin laki 2 kahwin banyak kali..tp dari majlis kahwin adik beradik pengantin laki yang sebelum ni..katanya,xnk membazir..so,guna je apa yang ada..pelamin pun xda..ada tempat makan beradat je..2 pun kitorg yang tolong hiaskan tempat makan 2..



ini buktinya..kami cuma tambah bunga je kat tmpt makan 2..kalo x,maw nye kosong je tmpt 2..hanya ada kain semata2..



gulai kawah..berapa kawah 2 aku xpasti tapi banyak..adalah dalam 4 or 5 kawah..



jangan percaya dengan gambar2 ni..mereka hanya posing je..haha..kalau dorang baca ni mati la aku..huhu..tp sebenarnya mereka pun ada tolong kacau gak gulai kawah ni..ceh..amek ati balik


aku pun harus posing gak..tapi aku tak berpura-pura ye..gambar ini betol..hehe..sampai berair mata aku kena asap time kacau gulai kawah ni..



tadaa..ini makanan yang dah siap dimasak dan tunggu untuk dihidangkan..rasanya ini untuk meja pengantin..yang lain layan diri je..ada labu masak lemak ek..kenapa aku xjumpa ari2 ek..ni feveret aku



ramai x???ini antara penduduk kampung yang datang..majlis makan start pukul 12 tengahari..time ni pengantin tak sampai lagi..kitorang pun xsempat jumpa pengantin sebab dorang lambat sangat sampai..abes makan buat apa yang patut pastu blah..petang 2 kitorg ada gotong royong bersihkan kampung lak..memag bizi seyh

sekian untuk hari ini
salam sayang=)








7 comments:

cj'alhafiz said...

waaaa....gotong royong best!!!
tapi nape baju t-shirt cm klaka ja..?
tak cntik...

Miss Q said...

betol2..time dpt baju ni pun ktorg terkejut..masing2 dok kutuk baju xcantik..xtaw la sape yang design..ktorg sedap mulut je kutuk..haha..kena bersyukur dgn apa yg org bagi..nsb baik free baju 2..xde la rasa bersalah sgt kalo dh xpakai

lunar wolf said...

..happy for u~..tgk hg njoy je~..pengalaman yg best tue~..nak je join, tapi pd masa yg sama ada pesta hoki..musti r pilih hoki dulu...

Getrampage Friends said...

Salam singgah2...Jadilah ahli getrampage dan dapatkan BADGE untuk di letakkan di halaman blogsopt anda bagi menarik ramai kawan2 baru ke blogger anda...
http://getrampage.ning.com

DarkArtz said...

betul ke kau datang kul 8???
seingat aku le, yang datang kul 8 saiful je, sebab dia siap gi tengok sembelih lembu lagi tu.........
huhuu........

Quzie Fathihah said...

haha..kul 8 kot..xtgk jam r..agak2 kul 8 r...kuikuikui

miss keroppi said...

heheh..masa 1st2 dpt baju 2 cam comey je baju 2..baju murni sgt simple je...ok la 2 ...bersyukur wey~~